Picture of a cat

Lær at læse ingredienslisten

Desværre overholder etiketterne på foder til dyr ikke den samme standard som fødevareetiketter på mad til mennesker. Da vi fandt ud af, hvor vigtigt det er, at katten får den rette kost, virkede det hele meget uoverskueligt, og man kan godt føle, at man har lyst til at opgive. Men giv endelig ikke op! Det er kun lige i starten, og du vil hurtigt få overblik og styr på det.

Når man begynder at fodre med vådfoder, er 90% af alle urinvejsproblemerne automatisk løst, og selv det dårligste vådfoder er bedre end hvilket som helst tørfoderprodukt på markedet.

De "garanterede værdier" til protein, fedt og vand (fugt), som du finder på en vådfoder, er opført som "minimum" og "beløbsgrænser", som per definition er unøjagtige. Derudover viser etiketterne aldrig kulhydratmængden, hvilket er meget frustrerende, da man skal forsøge at holde mængden af kulhydrater på under 10%.

Dette gør det umuligt at vurdere maden nøjagtigt i form af indhold.

Vi kan derfor kun bruge ingredienslisten som en guide. Hvis du f.eks. ikke ser mange kulhydratrige ingredienser, såsom korn, kartofler, ærter, frugter, osv., er det et sikkert fingerpeg om, at kulhydratniveauet er lavt, hvilket er godt. Men hvis korn, kartofler, ærter, frugter er nævnt, og mængden ikke fremgår, så har du ingen reel viden om den samlede mængde, og du skal derfor ikke købe produktet.

Nogle producenter kan give yderligere oplysninger, hvis man kontakter dem, og det er værd at forsøge, hvis du har fundet et fuldfoderprodukt, som du gerne vil købe.

For at sikre at produktet ikke indeholder kunstige konserveringsmidler, farvestoffer, smagsforstærkere, vanedannende stoffer, kemikalske restprodukter m.v., skal du altid udelukkende købe økologiske produkter.

Undgå fiskeprodukter som f.eks. tun. Fisk er meget forurenet og inderholder ofte store mængder kviksølv. Kviksølv er en af jordens giftigste grundstoffer, og hvis en kat ofte spiser tun, bliver den syg.

Da listen over ingredienser er sparsom på relevante oplysninger, skal du se på sammenholdet mellem protein, fedt og kulhydrat.

Et godt eksempel kan være et produkt, der ved første øjekast ser dårligt ud, fordi det indeholder mange forskellige kulhydratrige ingredienser som f.eks. frugter og grøntsager, men hvis det samlede kulhydraterniveau ikke er højt (under 10%) er det godt.

Korn og kartofler bør være helt fraværende fra en kats kost, men desværre indeholder mange af de billige produkter korn og kartofler. Her er det udelukkende den økonomiske fortjeneste, som producenten er interesseret i, og ikke i kattens sundhed. Korn og kartofler er billigere end kød, men det er ikke egnet som føde til en kat.

Soja indeholder phytoøstrogener, og soja påvirker skjoldbruskkirtlen negativt. Det er derfor bedst at undgå produkter, der indeholder soja.

Animalske biprodukter er altid et kontroversielt emne, men det giver langt mere mening at fodre en kat med foder indeholdende animalske biprodukter, end det gør at fodre med korn eller kartofler. Derfor skal du ikke vige tilbage fra de mere økonomisk billigere fødevarer, hvis du ikke har økonomi til dyrere konserves uden biprodukter.

Det er bedre, at en kat spiser et vådfoder, der udelukkende er baseret på biprodukter, end at den spiser tørfoder. Dette skyldes, at selv de billigere vådfoder har følgende til fælles:

Biprodukter er ikke nødvendigvis af lav kvalitet som proteinkilde.

Når indholdet af biprodukter er højt, og hvis katten er lidt kræsen, kan det godt ske, at katten ikke vil spise indholdet af en dåse vådfoder, men godt vil spise af en anden dåse vådfoder af nøjagtig samme mærke og variation. Dette skyldes, at der kan være nogle ting i form af biprodukter, som katten ikke kan lide, og man må derfor smide dåsen med vådfoder ud og åbne en anden.

Alternativt skal man købe de lidt dyrere produkter, hvor mængden af biprodukter er meget lav.

De dyrere produkter har muskelkød anført som den første bestanddel. Muskelkød vil blive opført som "kylling" eller "kalkun" osv. Ikke som "kyllinge biprodukter" eller "kylling biprodukt måltid" eller "kyllinge bouillon" eller "lever".

"Kyllingemåltid" (den betegnelse der ofte anvendes på dåsen) er teknisk set muskelkød, men udtrykket "måltid" betyder, at det er blevet forarbejdet. Produkter der er forarbejdet, er f.eks. kogt i lang tid ved meget høje temperaturer, og er af meget lavere kvalitet end kød, der ikke har været så stærkt forarbejdet.

Biprodukter kan omfatte fødder, tarme, fjer, æggeskaller, osv., som er mindre nærende (mindre biologisk værdifulde og fordøjelige) end kød.

Undgå fødevarer med "lever" som første ingrediens. Der er langt bedre muligheder, der er sundere og ikke så dyrt.

Lever er meget nærende organkød, og bør være til stede i små mængder, men det må aldrig være den første ingrediens. Lever er billigere end muskelkød, så det vil øge en virksomheds økonomiske fortjeneste, når de anvender lever i store mængder.

Konserveringsmidler er ingredienser, som vi er nødt til at være MEGET opmærksomme på. BHA, BHT og ethoxyquin er yderst tvivlsomme med hensyn til sikkerheden. Vær sikker på at tjekke de aktuelle etiketter. De økologiske produkter er helt klart at foretrække, da de ikke indeholder konserveringsmidler - men tjek altid ingredienslisten!

Produkter fra firmaet Hills (herunder deres "over-the-counter" og "Prescription Diets") er altid bedst at undgå. Der er altid bedre alternativer.

Anbefalingerne fra American Veterinary Medical Association er:

Vi har personligt ikke kunnet finde noget vådfoder, der indeholder så store mængder protein. De indeholder alle sammen omkring 10% +/-

Tommelfingerregler: