Picture of a cat

Nyrevenlig hjemmelavet kattemad med kylling

Opskriften er sidst opdateret: 4/10-2023

Opskriften tager udgangspunkt i Natascha Willes opskrift. Vi har erstattet æggeblommerne med tilskud af D-vitamin, da æggeblomme indeholder en meget høj mængde fosfor.

En kat med nyreproblemer skal til kontrol hos dyrlægen hver 3-6 måned for at få taget en blodprøve, så man kan holde øje med, hvordan det går.

Det er vores erfaring, at ingen af de produkter som dyrlægerne tilbyder til behandling af nyreproblemer, er bedre egnede end nedenstående opskrift. Dette skyldes, at produkterne typisk indeholder store mængder korn (korn er det værste, man kan give til en kat), ærter eller andet, og så har de typisk også tilsat sukker, karamel, og andre meget usunde ting.

Målet med denne opskrift er, at reducere den samlede mængde af fosfor og protein der er i maden, og samtidig opretholde balancen mellem fosfor og kalcium. Forholdet mellem fosfor og kalcium er varierende fra ca. 0.9:1 til 1.5:1, hvor kalcium er det første tal, så der eksisterer en pænt stor margen.

Når der er tale om nyrevenlig kattemad, er det nødvendigt at fjerne alle knogler, og erstatte knoglerne med kalciumkarbonat (brug ALTID kun ren kalciumkarbonat).

Det er altid vigtigt, at du anvender økologiske råvarer da konventionel kylling indeholder rester fra medicin. Næringsværdien i de økologiske produkter er også større, og kattene trives meget bedre, hvis man bruger økologisk fremfor konventionelt (vi taler af erfaring).

Bemærk: Vi har ingen forbindelser til hverken producenterne eller hjemmesiderne, som vi linker til i det nedenstående. Det er blot de ting, som vi har valgt at bruge.

Ingredienser

Fremgangsmåde

  1. Start med at skrælle og udkerne squash eller græskar, og skær den derefter i mindre stykker, som dampes til det er helt blødt.
  2. Kom mindre stykker af smør sammen med den helt varme squash eller græskar i en skål, og purer til en jævn masse - brug evt. en stavblender. Stil det derefter til side så det kan køle ned, mens de øvrige ting laves
  3. Kyllingen parteres i passende stykker (så det kan komme ned i kødhakkeren uden problemer).
  4. Hak den parterede kylling. Brug kødhakkeren med den hulskive der er mellem-størrelse, og hak kødet ned i en meget stor skål/gryde.
  5. Hæld ½ dl vand med stuetemperatur i en lille skål. Pulveriser vitaminerne med en morter og pisk dem ud i vandet sammen med salt og taurin. Hvis B-vitamin er i pulverform i kapsler, kan pulveret tages ud af kapslerne, og opløses i vandet sammen med de øvrige pulveriserede vitaminer.
  6. Prik et lille hul kapslerne med e-vitamin og fiskeolie, og tryk indholdet ud i skålen med vitaminblandingen, og pisk det sammen.
  7. Rør forsigtigt blandingen med vitaminer mm. ud i den store skål med det hakkede kød.
  8. Når hele vitaminblandingen er rørt ud i kødet, røres den purerede squash eller græskar sammen med kødet til en jævn masse.
  9. Tilsæt evt. en smule mere avnd - konsistensen på den færdige kattemad skal være lidt lige som en grød.
  10. Når alt er rørt grundigt sammen, og kattemaden har fået den rette konsistens, fordeles den i portioner med ca. 150 g (150 g giver mad til ca. 1-2 dage), hvorefter det fryses ned.
  11. Efter optøning kan du vurdere, om der evt. skal tilsættes en lille smule vand til kattemaden.