Picture of a cat

Hjemmelavet kattemad med kylling

Opskriften er sidst opdateret: 4/10-2023

Det er vigtigt, at du anvender økologiske råvarer, da konventionel kylling indeholder rester fra medicin. Næringsværdien i de økologiske produkter er også større, og kattene trives meget bedre, hvis man bruger økologisk fremfor konventionelt (vi taler af erfaring).

Opskriften er oversat og rettet til danske mål fra https://catinfo.org/making-cat-food/

Vi har brugt denne opskrift siden 2012, og har udelukkende haft positive resultater. Vores katte har stortrivedes på opskriften, hvoraf vi i skrivende stund (2023) stadig har den perserkat, der i sin tid fik en penisamputation. Han har aldrig siden fejlet noget, og løber stadig rundt og leger. Han er nu 15 år gammel.

Bemærk: Vi har ingen forbindelser til hverken producenterne eller hjemmesiderne, som vi linker til i det nedenstående. Det er blot de ting, som vi har valgt at bruge.

Bemærk: Denne opskrift er IKKE egnet til en kat med nyreproblemer. Se opskriften nyrevenlig hjemmelavet kattemad med kylling i stedet for.

Ingredienser

Fremgangsmåde

  1. Hvis du kun bruger lårene, skal du fjerne 1/3 af benene fra kødet. Hvis du bruger en hel kylling, skal du fjerne ryggen, halsen og vingerne. Dette giver det bedste forhold mellem kød og ben, hvor også det meget vigtige forhold mellem fosfor og kalcium er i den rette balance.
  2. Det kød der er tilbage, efter benene er fjernet, kan evt. skæres ud i mindre mundrette bidder, så katten har noget den kan bide i.
  3. Resten af kyllingen parteres i passende stykker (så det kan komme ned i kødhakkeren uden problemer).
  4. Hak al den kylling der er parteret. Brug kødhakkeren med den hulskive der er mellem-størrelse, og hak kødet ned i en meget stor skål/gryde.
  5. Hak de blødkogte æg gennem kødhakkeren sammen med kyllingen.
  6. Kom kapslerne med fiskeolie gennem kødhakkeren sammen med kyllingen.
  7. Hæld ca. 1 dl vand med stuetemperatur i en lille skål. Pulveriser vitaminerne med en morter og pisk dem ud i vandet sammen med salt og taurin. Hvis B-vitamin er i pulverform i kapsler, kan pulveret tages ud af kapslerne, og opløses i vandet sammen med de øvrige pulveriserede vitaminer.
  8. Rør forsigtigt blandingen med vitaminer mm. ud i den store skål med det hakkede kød.
  9. Når hele vitaminblandingen er rørt godt ud i kødet, tilsættes der lidt mere vand.
  10. Fortsæt med at tilsætte lidt vand ad gangen, indtil kattemaden har den rette konsistens. Konsistensen på den færdige kattemad skal være lidt lige som en grød. Husk at røre godt for hver gang der tilsættes vand, og lad kattemaden hvile lidt inden der eventuelt tilsættes mere vand - man kan først rigtig se, om der skal mere væske i, når man har rørt det rigtigt godt sammen, og lige lader det hvile et øjeblik for hver gang, der er tilsat vand.
  11. Når alt er rørt grundigt sammen, og kattemaden har fået den rette konsistens, fordeles den i portioner med ca. 150 g (150 g giver mad til ca. 1-2 dage), hvorefter det fryses ned.
  12. Efter optøning kan du vurdere om der evt. skal tilsættes en lille smule vand til kattemaden.